Συχνές ερωτήσεις

Γιατί να επισκεφτώ έναν ψυχίατρο; Είναι αυτός ο κατάλληλος για να με βοηθήσει;

Ο ψυχίατρος είναι ιατρός που, έχοντας ολοκληρώσει 6ετείς σπουδές στην Ιατρική σχολή, 5ετή ειδίκευση στην Ψυχιατρική και πιστοποιημένη εκπαίδευση στην ψυχοθεραπεία μπορεί με έναν ολοκληρωμένο τρόπο να διερευνήσει και να βοηθήσει, αντιμετωπίζοντας όλο το φάσμα των ψυχικών διαταραχών/ προβλημάτων ενηλίκου. Ένας ψυχίατρος έχει τη δυνατότητα και γνώση, πέρα από την ψυχοθεραπεία, αν χρειαστεί να χορηγήσει και φαρμακευτική αγωγή.

Στον ψυχίατρο πάνε μόνο οι σοβαρά ψυχικά άρρωστοι/ διαταραγμένοι που χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή;

Αυτός είναι ένας από τους μεγαλύτερους μύθους που ακολουθούν την ιδιότητα του ψυχιάτρου. Προφανώς ένας ψυχίατρος διαθέτει την απαιτούμενη εκπαίδευση για να βοηθήσει και ασθενείς με μείζονα ψυχοπαθολογία, που μπορεί να χρειαστούν φαρμακοθεραπεία. Ως επί το πλείστον όμως -ιδίως ένας ψυχίατρος σε ιδιωτικό ιατρείο – ασχολείται με προβλήματα και προβληματισμούς κοινωνικά λειτουργικών ανθρώπων, τους οποίους βοηθά ψυχοθεραπευτικά.

Τι έχω να κερδίσω από την ψυχοθεραπεία; Είναι το ίδιο με το να μιλάω σε έναν φίλο;

Παρόλο που η αξία ενός υποστηρικτικού δικτύου φίλων είναι αδιαμφισβήτητη, η βοήθεια που μπορεί να προσφέρει ένας κατάλληλα εκπαιδευμένος ειδικός, με την αντικειμενική του οπτική, μέσα σε ένα ασφαλές πλαίσιο, χωρίς το φόβο της κριτικής των οικείων είναι ιδιαίτερα πολύτιμη. Βασίζεται, όχι μόνο στην εμπειρία του σε αντίστοιχες καταστάσεις, αλλά και σε συγκεκριμένες τεχνικές, με τις οποίες θα φωτίσει τις δυσλειτουργικές πτυχές των σκέψεων και συμπεριφορών σας και θα δουλέψει μαζί σας, ερμηνεύοντας και τροποποιώντας, ώστε να βαδίσετε – ως σύμμαχοι- προς το θεραπευτικό σας στόχο.

Με τι συχνότητα γίνεται η ψυχοθεραπεία;

Παρόλο που η ψυχοθεραπεία συνήθως γίνεται σε εβδομαδιαία βάση, η συχνότητά της μπορεί και πρέπει να προσαρμόζεται με ευελιξία στις ανάγκες και επιθυμίες του εκάστοτε θεραπευόμενου.

Πόσο διαρκεί η ψυχοθεραπεία;

Εξαρτάται από το αίτημα του θεραπευόμενου. Σε πολλές περιπτώσεις μία δομημένη ψυχοθεραπεία ολιγάριθμων συνεδριών μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματική. Σε άλλες καταστάσεις, πιο χρόνιες ίσως, μπορεί να συμφωνηθεί από θεραπευόμενο και θεραπευτή μια μεγαλύτερης διάρκειας ή και ανοιχτού τέλους ψυχοθεραπεία.

Η ψυχίατρος-ψυχοθεραπεύτρια MD, MSc Αριστονίκη Βουλγαρίδου ασχολείται με την διάγνωση και αντιμετώπιση όλου του φάσματος των ψυχικών διαταραχών ενηλίκου, εφαρμόζοντας κάθε φορά την επιστημονικά κατάλληλη προσέγγιση (ψυχοθεραπευτική, φαρμακευτική ή συνδυασμό τους) που ταιριάζει στις ανάγκες και επιθυμίες του εκάστοτε θεραπευόμενου. Διατηρεί από το 2015 ιδιωτικό ιατρείο στην Τούμπα Θεσσαλονίκης.

 

Επικοινωνία

2311242757- 6972828737

Γρ. Λαμπράκη 218, 55534, Άνω Τούμπα, Θεσσαλονίκη

info@voulgaridou.gr